Een sociale kaart maken


Voordat u start met een nieuw initiatief is het goed rond te kijken wat er in uw dorp/wijk al gebeurd op het gebied van zorgen voor elkaar. Ook als u al langer bezig bent blijft het zinvol om partners te betrekken en te informeren. Een sociale kaart kan hierbij helpen.

 

Wat is een sociale kaart?

Een sociale kaart is een overzicht van instellingen en organisaties op het gebied van welzijn, gezondheidszorg, en maatschappelijke dienstverlening.
De sociale kaart verwijst naar organisaties/instellingen die bepaalde hulp, ondersteuning of activiteiten bieden met  betrekking tot een bepaalde doelgroep.

 

Sociale kaart en dan…

Het maken van een sociale kaart is geen doel op zich. Het helpt u om een beeld te krijgen van dat wat er al allemaal in uw dorp gebeurd op het gebied van bijvoorbeeld ouderen(zorg).  De sociale kaart is een startpunt.

Een initiatief heeft de grootste kans van slagen als het breed gedragen wordt, het betrekken van de partners op deze sociale kaart kan voor meer draagkracht zorgen. Dit kan enerzijds door hen te informeren, anderzijds door hen te vragen voor inbreng of feedback.

 

Een sociale kaart kan ook gebruikt worden tijdens de uitvoering van het initiatief om voor de deelnemers de verschillende organisaties in het dorp inzichtelijk te maken.

  

Heeft u ondersteuning nodig bij het maken van een sociale kaart of het proces dat daarna komt? Knooppunt Zorgen voor elkaar Limburg helpt u graag op weg. 


Heeft u een vraag of meer informatie over dit onderwerp? Inspireer anderen of stel een concrete vraag.

Reactie schrijven

Commentaren: 0